Haal meer energie uit je dak

Energiedaken zijn er in allerlei soorten en maten, voor verschillende daktypes en voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ze hebben alle gemeen dat ze de zon als bron hebben. Da's niet zo gek, want de zon is immers de bron van alles wat groeit en bloeit. Eigenlijk zijn energiedaken dus zogenaamde zonthermische daken. Daken met een zoncollector op het dak of daken met de MASTUM Dakcollector onder de dakbedekking bijvoorbeeld. Maar....wij gaan nog een stap verder.

 

Zonnepanelen

Energiedaken zijn ook daken met zonnepanelen of PV panelen. Ze hebben immers de zon als energiebron. De laatste jaren zijn PV panelen steeds populairder geworden. Ook het rendement is toegenomen en de terugverdientijd van de investering is korter geworden. Dit is natuurlijk een centenkwestie. Maar PV panelen worden ook aangeschaft door huishoudens of bedrijven die het goed voor hebben met het milieu. 

 

De particuliere subsidie op zonnepanelen is weliswaar afgeschaft, maar er zijn nog steeds financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen en het gebruik ervan een stuk aantrekkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de btw-teruggaaf over de aankoop én de installatie van zonnepanelen. De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast is er ook de zogenaamde Energiebespaarregeling. Met deze regeling kun je tegen gunstige voorwaarden de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Dit zijn meestal fiscale regelingen. Uiteraard kunnen we je hierover informeren. Maar ho zeg! Het is natuurlijk niet louter en alleen een centenkwestie. Het allergrootste voordeel van pv panelen is natuurlijk dat hierdoor de CO2-uitstoot verminderd wordt. Ook voor bedrijven zijn er allerlei regelingen die de aanschaf van zonnepanelen stimuleren. Kom op, we moeten zoveel mogelijk van al die miljoenen vierkante vrije meters dak toch met z'n allen duurzaam maken?

 

Groendaken

In onze beleving zijn groendaken ook energiedaken. Groendaken isoleren immers prima. En dat ook nog eens op een natuurlijke manier. Voor meer informatie over onze groendaken vind je op onze bedrijfswebsite.

 

Retentiedaken

En wat te denken van (water)retentiedaken. Een retentiedak slaat regenwater tijdelijk op of zorgt voor een vertraagde afvoer hiervan. Waarom is dat zo belangrijk? Een van de belangrijkste redenen is dat op deze manier het riool wordt ontlast en niet overstroomt bij de eerste de beste hoosbui. Zonde van al dat water, het leidt tot overlast en het milieu kan schade oplopen. Retentiedaken, vaak gecombineerd met groendaken, worden in binnenstedlijke gebieden steeds populairder. Daar is immers de overlast van overstromende riolen het grootst. Retentiedaken verminderen hittestress en ze kunnen water bufferen dat later hergebruikt kan worden. De link met energiedaken ligt dus voor de hand. Door waterbuffering gaat er dus minder energie verloren, omdat het water, waarin energie is opgeslagen, hergebruikt wordt.

 

Witte daken of zonreflectiedaken

Behoort een zonfelectiedak of een wit dak tot de energiedaken? Vinden wij wel! Wat anderen er ook van mogen zeggen. Een zonreflectiedak of een wit dak reflecteert het zonlicht; donkere daken absorberen het zonlicht juist. Daarom is een zonreflectiedak wit. Doordat zonlicht wordt gereflecteerd warmt het dak minder snel op. Hierdoor blijft het binnen een stuk koeler. Een vergelijking: op zwarte daken kan de temperatuur wel oplopen tot zo’n 70, 80 graden, terwijl die op een cool roof (ja, ja zo worden witte daken ook wel genoemd) niet verder komt dan zo’n 40 graden, althans in ons kikkerlandje Een wit dak zorgt er bovendien voor dat de binnentemperatuur met zo’n 6 graden kan afnemen. En da's pure winst. Zeker in omgevingen waar airconditioning moet zorgen voor koeling kan dat tot een forse besparing leiden op de energielasten. En ach, een fijne bijkomstigheid is dat het binnen veel comfortabeler is met een zonreflectiedak. Het simpele feit is waar: Hoe hoger de Solar Reflectance Index (SRI) van het witte dak en hoe beter de thermische dakisolatie is, des te meer er op energie kan worden bespaard. Een zonreflectiedak is in vergheliukking met daken met een donkere laag ook nog eens beter voor het milieu. En wat dacht je hiervan? Als gebouweigenaar is het is ook mogelijk om een Energie Investeringsaftrek (EIA) aan te vragen in gevallen van na-isolatie van het dak en het aanbrengen van een zonreflectie dak. 

 

 

Het kan zijn dat je vragen hebt over energiedaken. Is dat wat voor jou of voor je bedrijf? Kom, laat je horen! Wij denken en doe graag met je mee. 

 

Adresgegevens

Locatie De Meern

Veldzigt 58b
3454 PW De Meern

T: 030 - 264 20 60
E: info@mastum.nl


Locatie Waddinxveen

Coenecoop 23
2741 PG Waddinxveen

T: 0182 - 23 20 22
E: info@mastum.nl


Offerte aanvragen

Openheid, duidelijkheid en vooral antwoord op uw vraag. Dat zijn de kenmerken van de offertes van MASTUM. Neem de proef op de som!

 

Neem contact met ons op